Hírek



2024. 10. 31.
Gasztronómiai időutazást tartott a Komáromi Múzeumbarát Kör

Római kori kulinária címmel tartott előadást a Brigetio Öröksége Látogatóközpontban dr. Filp Csaba Munkácsy-díjas festőművész. A szakember az ókori konyha és gasztronómia rejtelmeibe kalauzolta el a nagyszámú hallgatóságot.

A Magyar Képzőművészeti Egyetem docensének elmondása szerint ő maga egy magyarra fordított római ételeket leíró szakácskönyvből inspirálódott. Az innen vett receptek alapján kezdett otthonában főzni és az elkészített ételek minden esetben pozitív visszajelzéseket kaptak.

- Az előadásom során külön kitértem arra is, hogy melyek voltak az akkori gazdagok és szegények kedvelt ételei és milyenek voltak az étkezési szokásaik. Emellett olyan izgalmas témákat is igyekeztem feldolgozni, hogy milyen fűszereket használtak, vagy éppen milyen tiltott ételeket fogyasztottak – mutatott rá dr. Filp Csaba.

A Brigetio Öröksége Látogatóközpontban tovább folynak a gasztronómiai kalandozások. November 9-én helyi és környékbeli kézműves termelők érkeznek portékáikkal. A családi programokban gazdag napon igazi csemegékből válogathatnak a látogatók.

(Forrás: KTV/Városmarketing Kft. G.L.)