2023. 07. 08. Sütőtökös mandula, dió variációkkal lett az Év Fagylaltja
Nem volt könnyű dolga sem a szakmai, sem a közönség zsűrinek, hiszen majdnem rekordszámú fagylaltot neveztek a 25. Év fagylaltja versenyre. A Jókai ligetbe érkezők több mint száz -féle finomságot kóstolhattak, a csoki világnapja alkalmából pedig egy csokiszökőkúttal is kedveskedtek a szervezők.
Zsúfolásig megtelt a komáromi Jókai liget, ahol július 7-én a csokoládé világnapján a Magyar Cukrász Ipartestület és a Komáromi Városmarketing Kft. közösen szervezte meg az Év fagylaltja versenyt.
Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke elmondta: fantasztikus napokon vannak túl, hiszen az építés már csütörtökön megkezdődött, hogy pénteken reggel a helyszínre telepített fagylalt fagyasztó laboratóriumokban a nézők láthassák, hogyan készítik el a fagylaltokat a versenyzők.
„Jubilált az Év fagylaltja verseny, ez volt a 25. alkalom, és azt kell mondjam, hogy mind a szakma, mind a közönség körében nagyon kedvelt program. 2019-ben Szombathelyen tartottunk utoljára ilyen nagyszabású rendezvényt, amit aztán a covid három évig nem tett lehetővé. Örültünk, hogy Komárom vezetése látott ebben a versenyben fantáziát, remekül együtt tudtunk dolgozni a Komáromi Városmarketing Kft-vel. Minden adott volt, a fagyik elkészültek, az emberek özönlöttek ide a Jókai ligetbe. Kezdetben úgy volt, hogy 72 nevezést tudunk befogadni, végül ezt 81-ben maximalizáltuk. Az Év fagyija 25 éves történetében talán kétszer volt száz nevezés, egyébként átlagban 50-60, szóval a komáromi benne van a top háromban. Jó nevű szakemberek neveztek, ami garancia volt arra, hogy valóban remek fagyik szülessenek” – tudtuk meg Erdélyi Balázstól.
A Komáromi Városmarketing Kft. ügyvezetője, Radics Gábor is elégedetten nyilatkozott a rendezvényről, ami, akárcsak az egy hónappal korábban lebonyolított Food Truck Show, szintén sikeres volt. A különleges és kiváló fagyik mellett remek kísérőprogramok szórakoztatták az embereket. „A komáromi arcok mellett sok ismeretlent látok, tehát szép számmal érkeztek látogatók Komáromon kívülről is” – emelte ki az ügyvezető.
A fagylaltokat kiváló cukrászmesterekből álló szakmai zsűri, közönség zsűri és a szakmai szervezetek zsűrije értékelte, a csoki és mentes kategóriában többek közt Pataki Ádám, aki elárulta: szerinte azok a jó fagylaltok, amelyben az ízek harmonizálnak, a fűszerezés egyensúlyban van és az állaga is megfelelő, illetve amikor az elnevezésből kiderül, hogy milyen nyalánkságot is eszik pontosan az ember. „Voltak igazi különlegességek a mentes és a csokis kategóriában is, például a kápiapaprikás málna. Azt gondolom, hogy a csokisban több mozgásterük volt a versenyzőknek, mint a mentesben. Nekem személy szerint előbbiben egy körtés karamellás, az utóbbiban pedig egy szilvás ízlett a legjobban” – mondta el Pataki Ádám.
A közönség zsűriben kapott helyet a Komgasztro műsorvezetője, Proczeller Tamás és az ország gasztrokibice, Sági Szilárd. „Kifejezetten kánikula van, ami hozzájárul, hogy még jobban kívánjuk a fagyit. Velem nem volt könnyű dolguk a zsűritagoknak, mert eléggé extrém ízlésem van a fagyik terén. Azokat szeretem leginkább, amikben van kihívás. Most is kóstoltam paprikásat, ami nagyon bejött és igazán tetszett a mentás uborka, ami hűsítő, frissítő és extrém is volt egyben” – árulta el Szilárd, aki azt is hozzátette, hogy zsűritársaival nem igazán pontoztak, mindenki kiválasztotta az általa legjobbnak tartott ötöt, amelyik pedig mindannyiuk listáján szerepelt, az lett a győztes. Taktikát sem követtek, igazából hanyatt-homlok nekiestek a 81 finomságnak. Vagy, ha valamelyik tagnak volt is valamilyen taktikája, az az első percben megdőlt. A közönségdíjas végül a Szilárd által is preferált Mentás uborka lett, amit a balatonmáriafürdői Vitorlás Fagyizóból Pálfi Attila készített el.
A Magyar Cukrász Ipartestület kérte fel arra Sztaracsek Ádámot – akinek ötlete nyomán érkezett az Év fagylaltja verseny Komáromba –, hogy zsűrizze a céges és alapanyaggyártó kategóriát. A komáromi Jánoska Cukrászda cukrásza 2017 óta méretteti meg magát az Év fagylaltja versenyen, ahol 2018-ban egy bronzot és egy közönségdíjat zsebelt be, illetve a következő években A régió kiváló fagylaltja elismerések is őt illették.
„Ebben a kategóriában vegyes volt a felhozatal. Sokan próbálkoznak cukormentes fagylaltokkal, azonban azt el kell mondani, hogy cukormentesből jót készíteni bizony nehéz” – mondta el Ádám.
A cseppet sem könnyű döntés 17 óra után született meg, minden résztvevő oklevelet kapott, majd kategóriánként díjazták a három legjobbat. Komárom különdíját a helyi Ireks Stamag Mangó sorbet cékla variegátóval fagylaltja kapta, amit Benkő Péter készített el.
Az Év fagylaltja Somodi János, a balatonmáriafürdői Florida fagyizó fagylaltmesterének Sütőtökös mandula fagylaltja dió variációkkal lett.
Jánostól megtudtuk, hogy 2014-ben kezdtek el versenyezni, számára ez a harmadik-negyedik önálló megmérettetés. „Ennek a fagyinak az ötlete már tavaly ősszel megfogalmazódott bennem, amikor a sütőtöknek szezonja volt. Készítettem egy sütőtök rétegezőt a fagylaltomhoz, amit megfűszereztem kardamommal, szegfűszeggel, szerecsendióval és gyömbérrel. Alapját egy sós mandulafagylalt adja, míg ropogós rétegnek tettem bele dióvariációkat, ami annyit takar, hogy a brazil- és a kesudiót karamellizáltam és aprítottam, a pekán és a sima diót pedig áztatásos módszerrel készítettem, majd azt is karamellizáltam. Ezzel a fagyival egy nemzetközi versenyen is továbbjutottam, azóta finomítottam rajta. A győzelem hatalmas boldogság és felelősség is egyben. Az üzletben helyt kell állnunk, hogy minden nap készíteni tudjuk, bár sütőtök alapból feltankoltunk rendesen” – vallotta a díj átvételét követően a győztes. A nyertes finomság receptje nyilvános lesz a kamarai tagok számára, így az országosan több fagyizóban lesz kapható. János kiemelte: bízik abban, hogy a többiek is úgy fogják elkészíteni a Sütőtökös mandulát dió variációkkal, ahogy azt ő készítette.
Eredmények:
Idén Somodi János a balatonmáriafürdői Florida Fagyizó fagylaltmesterének Sütőtökös mandula fagylaltja dió variációkkal lett a győztes.
Az ezüstérmet Wilheim Dávid a nagykanizsai Da Crema Fagyizó mestere nyerte – Kávés csokoládé mogyoró fagylaltjával. A bronzérmet Vadócz Jenő a Promenád Kávéház, Balatongyörök fagylaltmestere kapta a Bana-nut fagylaltért.
Az „M”- Mentes kategória a cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye (Hozzáadott cukor, glutén, laktóz és tejfehérje mentes fagylalt kategória)
Aranyérem: Mandulakert – Kovács Roland – Krém Cukrászda, Székesfehérvár
Ezüstérem: Fekete noha – Wilheim Dávid – Da Crema Fagyizó, Nagykanizsa
Bronzérem: Szilvafácska – Vadócz Jenő – Promenád Kávéház, Balatongyörök
A „Csokoládé” kategóriában a cukrászdák, fagylaltozók, illetve alapanyaggyártók, forgalmazók is indulhattak olyan fagylaltokkal, amelyek természetes alap és járulékos anyagokkal, természetes stabilizátorokkal készültek.