A közelmúltban Koczka Lajosné, ismertebb nevén Koczka Mama vendégei lehettünk, aki betekintést engedett a monostori Befőz-Lak kulisszái mögé.
Ebben a kis házikóban készülnek a finomabbnál-finomabb savanyúságok és a különféle gyümölcsökből készült lekvárok, befőttek, rostos italok, szörpök, mindenféle mesterséges adalék nélkül.
- 17 évvel ezelőtt sajnos az egyik családtagnál táplálék allergia alakult ki, onnantól kezdve csak tartósítószer nélküli élelmiszereket fogyaszthatott. Azért, hogy segítsünk az áldatlan állapoton, önszorgalomból csírátlanított-, tartósítószer-, liszt- és cukormentes savanyúságokat és befőtteket készítettünk számára – mesélte el Koczka Lajosné.
Később aztán jöttek a különféle, minimális cukortartalmú lekvárok is. Elmondása szerint amelyik gyümölcsnek kevesebb az úgynevezett „pektin tartalma”, az abból készült lekvárhoz minimális mennyiségű barna nádcukor és almapektin kerül.
A gyümölcsöket, zöldségeket saját maguk termelik, a beérett termést férjével és a családtagokkal közösen szedik.
Bár a kert nem túl nagy, mégis sok minden megterem, amiből rengeteg finomság készül, úgy mint: málna, ribizli, berkenye, feketeszeder, áfonya, alma, körte, cseresznye, meggy, de uborkát, csalamádét és darált chilit is készítenek.
A szüret és a befőzés májusban a cseresznyével kezdődik, majd folyamatosan tart, ahogy a gyümölcsök érnek.
- Annak különösen örülök, hogy nagy az érdeklődés és a kereslet, sok diabetikus vásárlóm is van, akiknek glukononnal készítem el a termékeket – mondta el Koczka Lajosné, majd hozzá tette:
- Szeretettel várok minden kedves vásárlót, akik Koppánymonostoron személyesen a befőzdében, illetve kedden az ácsi, szerdán a nagyigmándi, szombatonként pedig a bábolnai piacon is megtalálnak.