November 11- én az újbor ünnepén Deák Imrével, a Deák Pincészet tulajdonosával és vezetőjével beszélgettünk borról, szőlőről, tervekről. A szakember elmondása szerint nagyon szép termést tudtak az idén leszüretelni.
- Jó bort, csak jó minőségű szőlőből lehet készíteni – kezdte beszámolóját Deák Imre, majd hozzátette:
- Elmondhatom, hogy az első szüretelés, úgy, mint az Irsai Olivér, a Cserszegi fűszeres rövidesen bemutatásra kerülhet, de szépen alakul a rizlingszilváni, a Chardonnay, a Zweigelt és a Kékfrankos is.Nagyon érdekes a 2020-as év. A kezdeti nagy szárazság ellenére - bár mennyiségben kevesebb – minőségben szép terméshozam látszódott. A júliusi hónap valamiképpen kárpótolt, az augusztussal kapcsolatban pedig el lehet mondani, hogy mind a napsütéses, mind pedig a csapadékos időszak optimális volt. Nagyon szép szerkezetű borok készültek, viszont mindez rengeteg munkájába került a szőlészeknek.
„A szőlő szereti a pipafüstöt” – mondja egy régi magyar szólás. A borásznak napi szinten kapcsolatba kell lennie a szőlészettel és bizony a szüret után is sok munka vár még rá. A napokban már zajlik a bor fejtése, az egyes borok derítése, a bor fejlődése és palackozása.
Megyei szinten nagyon nívós alkalomnak számít az Ete községben évről-évre megrendezett Hegyi Borverseny. A megmérettetésen átlagosan 25-30 bortermelő, mintegy 80-100 mintát mutat be a szakmai zsűrinek. A Deák Pincészet rizlingszilváni bora már aranyéremmel is büszkélkedhet, mely egyúttal a pincészet zászlós borává is vált. Emellett több arany és ezüstérmes bort tudnak bemutatni.
- Mindenkit arra bíztatok, hogy kóstolja a bort, és ne igya. Számomra a borivás, mint olyan, nagyon durva kifejezés. Ízlelgessük, mert az valóban az egészségünket fogja szolgálni – mondta Deák Imre, aki nagy szeretettel vár minden kedves érdeklődőt, akár a Deák pincében Etén, a
„Hármas dűlőben”, vagy Komáromban, a Deák Pincészet üzlethelyiségében.