Hírek



2020. 08. 07.
Bronzérmet nyert Sztaracsek Ádám az idei Magyarország Tortája versenyen

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idén tizennegyedik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt az augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére.


Az idei Magyarország Tortája versenyen bronzérmet nyert el a 2018-as verseny győztese, a komáromi Jánoska Cukrászda mestercukrásza, Sztaracsek Ádám. Ádám idén is két tortával jutott a döntőbe, Tétényi áfonyás mandula tortával és a Hunyadi krónikája nevű tortával, a két döntős torta közül a Tétényi áfonyás mandula torta érdemelte ki a harmadik helyezést. Az ünnepélyes eredményhirdetésre az Országház Vadásztermében került sor augusztus 4-én.

Ádám elmondta, a zsűrit meglepte, hogy „sok tésztás” négy rétegű tészta és vajkrémes hagyományőrző magyar alkotással nevezett a versenyre, mely a háttérbe szorítja a manapság oly divatos mousse-okat, a kevés tészta, sok krém világát. A bronzérmes Tétényi áfonyás mandulában a piskóta mandulaliszt és házi mandulapaszta felhasználásával készült. Mandularopogós talp és házi mandulapralinés vajkrém alkotja, az áfonya pedig töményen gyümölcszselé formájában van jelen a tortában.

A másik döntős torta a Hunyadi krónikája nevű tortája a gesztenye, törökmogyoró és a feketeribizli, feketeszeder ízvilágát foglalja egybe: törökmogyorós, törökmogyorópasztás piskóta, mogyorós ropogós réteg, feketeribizlis, feketeszedres zseléréteg és gesztenyés vajkrém alkotja. Ádám kiemelte, hogy a versenyre való kreatív felkészülési időszak, az ötletelés, az elkészítési és megvalósítási időszak azért nehéz, hiszen mellette párhuzamosan a mindennapokban dolgozni kell. Ez fizikailag is megterhelő, ám maga verseny már lelkiekben is nehéz. Sztaracsek Ádám az év szinte 365 napján a szakmában, műhelyében munkálkodik. „A gyakorlat, a technika megvan, így várhatóan jövőre is összerakok egy tortát” -mondta nevetve.

Az idei győztes, Füredi Krisztián cukrászmesterének alkotása, a „Curiositas- Kíváncsiság” elnevezésű torta lett. A torta fő összetevőit a Gundel torta ihlette, közéjük csempészte be a cukrász egyik kedvenc alapanyagát, a birsalmát. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt a pilisszentiváni JÓkenyér cukrászat csapata nyerte a Szentivánéji álom tortával. A kreáció ízvilágát a kellemesen savanykás, fahéjas meggylekvár és a könnyű meggyes habkrém adja, melyet a tejszínes-zabpelyhes angolkrém tesz teljessé.

A tortákat augusztus 19-től lehet megkóstolni, országszerte több száz cukrászdában. Az árusító cukrászdák listáját augusztus 14-től megtalálják a www.cukraszat.net oldalon. Természetesen a komáromi Jánoska Cukrászdában az ország tortája és cukormentes tortája mellett, a két döntős, köztük bronzérmes tortát is megkóstolhatjuk augusztus 19-től.